Архив новини
28.05.2019 44 млн. от Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират в Габрово до 2020 г.

Над 2000 училища, детски градини, ясли и образователни структури са ремонтирани в страната  с европейско финансиране по ОПРР през последните 9 години. Това обяви в Габрово заместник-министърът  на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. В града заедно с кмета Таня Христова тя откри обновените училища „Васил Левски“ и „Св. Св. Кирил и Методий“. Учебните заведения са реновирани по проект „Инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово“ със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020.  Общата стойност на проекта е 4 700 352,62 лв. Със средства от програмата в града вече са модернизирани и обновени всички училища и детски градини, информира заместник-регионалният министър.

Двете реновирани училища в общинския център са с изцяло обновена материално-техническа база, ново обзавеждане, включващо и интерактивни дъски за обучение. Въведени са мерки за енергийна ефективност от най-високо ниво, благоустроени са прилежащите дворове и спортни площадки, обновени са коридорите и инсталациите. Внедрена е интелигентна система, която следи нивото на въглероден диоксид в класните стаи и при достигане на определена стойност прозорците се отварят автоматично. Новост са и системите за отопление, видеонаблюдение и сигурност.

По време на церемонията зам.-министър Николова и главният секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова засадиха по една японска вишна в дворовете на ремонтираните училища.  

Деница Николова съобщи, че по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“  в периода до 2020 г. в община Габрово се инвестират над 44 млн.лв. Освен учебните заведения, в града са ремонтирани и обособени нови паркове,  модернизира се градската среда с нови улици, междублокови пространства. 13 млн. лв. от средствата са предвидени за пълна модернизация и обновяване на обществения транспорт. Отделно се реализират социални проекти за по-добра грижа за възвратни хора в нужда и деца в риск. Със средства от ОПРР предстои и ремонт на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово и доставка на нови линейки. Заданието е част от проекта за модернизация на спешната помощ в страната, който се финансира със 163 млн. лв. от ОПРР. Очаква се мащабното обновяване на здравните центрове да се състои догодина.

Отделно в града се санират и жилищни блокове със средства от програмата, която финансира мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради с до 35 апартамента в 39-те големи града на страната и 28-те по-малки населени места, бенефициети на програмата.

Обратно към списъка с Новини