Архив новини
21.02.2018 Договори за 151 млн.лв по 4 проекта на Столична община по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 бяха подписани днес
Четирите договора са за облагородяване на най-големия град в България и бяха подписани от заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 Деница Николова и кмета на София Йорданка Фандъкова на церемония в Министерския съвет в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и министрите от кабинета.

Четирите проекта на обща стойност 173,5 млн. лв. се финансират от оперативната програма. От тях 151 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, останалата част е съфинансиране от Столична община. Това са най-видимите проекти за софиянци, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време церемонията. Всички тези градски части ще бъдат обновени и ще имат изцяло нов облик за жителите и гостите на София. Модернизирането на градския транспорт е в унисон с политиките на Столична община за ниски въглеродни емисии, ограничаване на парниковите газове, а и като цяло проблемите с атмосферния въздух и фините прахови частици, посочи той. Проектите отговарят на всички приоритети на правителството, подчерта министърът.

Николай Нанков съобщи, че Столична община вече е договорила 62% от общия й определен ресурс по оперативната програма, което е изключително голям напредък и пожела бързо и много качествено изпълнение на проектите. Той информира, че вече са договорени 72 % от общия ресурс на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова информира, че реконструкцията и благоустрояването на общо 200 дка в централната градска част трябва да приключи до 2 години. Тя обърна внимание, че вторият етап от проекта за интегриран столичен градски транспорт Той включва цялостно обновяване на линията на трамвай № 5, реконструкция на трамвайните релси, с изключение на вече реконструираната част в района на пл. „Руски паметник“, нови спирки и трамвайни мотриси. Ще бъде даден приоритет на трамваите пред останалите превозни средства, като те ще имат предимство на всички светофари и така ще се увеличи скоростта на тяхното движение. Ще бъде реконструирана линията и на ул. „Каменоделска“.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че новите трамваи ще гарантират не само чистота на въздуха, но и на шума, тъй като трамвайното трасе ще бъде обезшумено. Той препоръча на Столична община при огромните инвестиции в градски транспорт, чрез които придвижването с него става по-евтино, по-бързо и екологично чисто, да се предприемат и допълнителни мерки, за да се ограничи движението на автомобили в центъра на София.

По време на церемонията стана ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви до средата на месец март процедурата за разширяване на Софийския околовръстен път от ж.к. „Младост“ до АМ „Тракия“. Министър Нанков информира, че рехабилитацията на източната дъга на околовръстното шосе от Казичене до АМ „Тракия“ ще продължи при подходящи метеорологични условия.

Четирите проекта, договорите за които бяха подписани днес, са част от инвестиционната програма на София, финансирана с 280 млн. лв. по ОПРР. Предстои да се инвестира в обновяване на училища, детски градини, театър „София“, парка „Владимир Заимов“, „Западен парк“ и много други.

Първият подписан днес проект е за 46 млн. лв. за обновяването на „Граф Игнатиев“ и сърцето на града - Златна София. С 21 милиона ще бъдат преобразени любимите на софиянци „Граф Игнатиев“ с прилежащите улици и градинката на църквата „Св. Седмочисленици“, книжния пазар на пл. „Славейков“ и магазинчетата на площад „Джузепе Гарибалди“. Предвижда се ремонт на трамвайния релсов път, ще бъдат подменени настилки, ще се инвестира в допълнително осветление и озеленяване. 

Нов облик ще добие и „Зона 4“, известна като Златна София. Наречена е така не само заради кубетата на „Св. Александър Невски“ и жълтите павета, но и заради емблематичните сгради, които се намират в района. Това са църквата “Св. София”, паметникът на Цар Освободител, Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, „Квадрат 500“ и други. С европейски средства тази забележителна част на София ще бъде напълно обновена и ще запази мястото си на притегателен център за гостите на града. Инвестицията в Златна София е 25,1 млн. лв.

Вторият проект е за 125,5 млн. лв., с които ще се финансира изпълнението на втората фаза от проекта за интегриран градски транспорт. Той включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови 13 нископодови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време. Предстои да започнат дейностите по рехабилитация на линията по бул. „Цар Борис III“ от кв. „Княжево“ до Съдебната палата.

По останалите два проекта ще бъдат изградени три Дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, в които има условия за рехабилитация, образование и най-важното – за социални контакти. Отделно ще се правят и два Центъра за обществена подкрепа. За удобство на гражданите социалните обекти ще са в различни части на София – кв. „Надежда“, „Хаджи Димитър“ и „Горна баня“. Ще бъде ремонтиран и преустроен бившият Дом за деца, лишени от родителски грижи в кв. „Драгалевци“ и в него ще бъдат създадени Дневен център за деца с множествени увреждания и Център за обществена подкрепа.

Тези инвестиции в социална инфраструктура са логично продължение на направеното в първия програмен период, когато с 15,7 млн. лв. в столицата бяха създадени 13 центъра за настаняване от семеен тип, 3 защитени жилища и 71 социални жилища. Това е малка част от мащабната инвестиционна програма на столицата, финансирана по ОПРР 2007-2013 г., благодарение на която са обновени Централната минерална баня, сега Музей на София, античния комплекс „Сердика“, Националната галерия „Квадрат 500“, закупени са нови 50 тролейбуса, монтирани са електронни табла по спирките и др.

ФотогалерияОбратно към списъка с Новини